Évzárás – évnyitás

Év végi feladatok az Okos-Ügyvitelben

Minden évváltás során felmerülnek az évváltásból adódó logikus kérdések, így szeretnénk segítséget nyújtani a kérdések összegyűjtésében és megválaszolásában is:

 

 • Kell-e évet nyitni az Okos-Ügyvitelben? (Évzárás-évnyitás)
 • Milyen sorszámot kap az új bizonylat az új évben? (Bizonylatok sorszámozásának beállítása)
 • Stornó bizonylat esetén milyen sorszámmal jön létre az új bizonylat?
 • Hogyan lehet lekérdezni a kimutatásokat, listákat eltérő időszakokra vonatkozóan?
 •  

  Évzárási-évnyitási beállítások

  Nem kell új évet nyitni az Okos-Ügyvitelben, azaz az Okos-Ügyvitel nem kezel külön gazdasági éveket, ennek megfelelően semmilyen beállításra nincs szüksége az új gazdasági év megnyitásához! A programban az új gazdasági évben ugyanúgy tud folytonosan tovább dolgozni, mint az előző évben. A bizonylatsorszámozás teljesen automatikusan vált a rendszerben a következő menőpontban leírt beállításoknak megfelelően.

  A bizonylat listák automatikusan szűrnek tárgyévi időszakra (azaz naptári év váltást követően, az új évben csak a 2024-ben kiállított bizonylatokat látjuk alapértelmezetten), így a 2023-ban vagy korábban kiállított bizonylatokat dátumszűréssel lehet lekérdezni!
  A bizonylatok a listában szerepelnek, csak nem láthatóak, de a szűrés gomb segítségével tetszőleges időszakra lehet lekérni a bizonylat listákat.

   

  Bizonylatok sorszámozásának beállítása az új évre

  Az Okos-Ügyvitelben használt bizonylatok bizonylat tömbökre épülnek. Éppen ezért a bizonylat tömbök beállításainál választhatunk az év váltásból eredő bizonylatok sorszámozásának két eltérő működéséből:

  • Évenkénti újbóli sorszámkiosztás | azaz az új naptári évben a program automatikusan 1-es sorszámozással elölről kezdi a sorszám kiosztást
  • Folyamatos sorszámkiosztás évváltástól függetlenül | azaz az új naptári évben a program az előző év végi sorszámot folytatja folyamatosan az új naptári évben is
  Törzsadatok / Bizonylat tömbök

  Menüpontban található a bizonylat tömbök szerkesztése. Itt adható meg bizonylat tömbönként, egy jelölő pipa beállításával, hogy a sorszám kiosztás: Évenkénti, vagy nem évenkénti
  EVENKENTI

  Évenkénti bizonylat sorszám kiosztás esetén, tehát az új naptári évben az új bizonylat sorszáma 1-el fog indulni! A bizonylat természetesen megkapja az adott naptári év évszámát utótagként a / per jelet követően!
  Például az előző évi utolsó bizonylatszám a 455/2023, de az új évben első sorszám az 1/2024 lesz.

  Ha az évenkénit sorszámkiosztást nem pipáljuk be, akkor a program az előző évi sorszámozást fogja folytatni automatikusan! A bizonylat természetesen megkapja az adott naptári év évszámát utótagként a / per jelet követően!
  Például az előző évi utolsó bizonylatszám a 455/2023, de az új évben első sorszám az 456/2024 lesz.

   

  Stornó bizonylatok sorszámozása

  Stornó bizonylatok esetén a fenti beállítások figyelembe mellett osztja a program ki az új sorszámot bizonylat tömbönként, így lényegében a sorszámozásra vonatkozóan nincs jelentősége, hogy az új bizonylat kézzel lett-e kiállítva, vagy stornózás művelettel jött-e létre.

   

  Listák / kimutatások a eltérő időszakra

  Az Okos-Ügyvitelben minden bizonylat lista, minden kimutatás az összes rögzített bizonylatot tartalmazza. Eltérő naptári időszakra tetszőlegesen is szűrhetünk minden listában a filterSzűrés gomb segítségével.

   

 • Házipénztár zárás-nyitás műveletének ismertetése
 •  

 • Leltározási műveletek az Okos-Ügyvitelben
 •