Leltározás folyamata

Készletek / Leltár

Leltározás funkció elérhető a következő modulokból:

 • Okos-Ügyvitel
 • Okos-Számla és Készlet
 • Okos-Készlet

Okos-Készlet miniben nem érhető el a funkció! Ennek megfelelően az Okos-Készlet miniben csak Raktári bevéttel készíthető el a leltári többlet iktatása és Raktári kivéttel adható meg a leltárhiány.
 
Fontos!
Egy darab leltár bizonylaton egy termék csak egyszer szerepelhet!
Egy adott leltári bizonylatot egy időben csak egy felhasználó kezelhet!
Leltári bizonylatra többször mentsenek rá folyamatos leltározás esetén, mert csak a mentés gomb után rögzülnek a bevitt tételek!

Új leltár bizonylat

Új leltári bizonylat a Készletek / Leltár / Új tétel gomb segítségével hozható létre.

 • Adjuk meg a leltár dátumát
 • Válasszuk ki a leltározandó raktárat
 • Adjuk hozzá a leltárhoz a leltározandó termékeket
Termék hozzáadása a leltárhoz

Termék hozzáadásánál 3 különböző módszert alkalmazhatunk:

 • I. Gépi raktárkészlet hozzáadása a leltárhoz – teljes leltár (termékek csoportos hozzáadása)
 • II. Új tétel gomb / vonalkód leolvasó segítségével - rész leltár (termékek tételes hozzáadása)*
 • III. Importálás fájlból – rész vagy teljes leltár

* Termékek tételes hozzáadási lehetősége csak abban az esetben javasolt, ha a termékek csak egy részéről készül leltár, azaz nem teljes leltárt iktatunk! Hiszen ilyenkor csak azon termékek adódnak a leltárhoz, amiket manuálisan hozzáadtunk, azaz nem feltétlenül lesz a leltáron az összes forgalmazott termék!

I. Gépi raktárkészlet hozzáadása a leltárhoz – csoportos hozzáadás

Készletek / Leltár / Új tétel / Leltári műveletek / Gépi raktárkészlet hozzáadása a leltárhoz művelettel a program az adott raktárra lekéri a forgalmazott termékek raktár készlet mennyiségét. A lista akár ki is exportálható CSV fájlként és leltárívnek is felhasználható. A listában csak meg kell adni a leltározott mennyiségeket termékenként. Ha a leltározási előtti mennyiségként megjelenített készlet megegyezik a valós készlettel, úgy csak át kell állítani a termék leltározási státuszát “Ellenőrzött”-re. A listában a termék kikereshető a gyors kereséssel, vagy vonalkód leolvasó használatával is.
FONTOS!
Közvetlenül a leltározás megkezdése előtt kérjék le a gépi raktárkészletet majd mentsük is le a leltári bizonylatot! – azaz ne utólag hozzanak létre leltári bizonylatot, hanem aznap amikor valójában leltároznak!

II. Termék hozzáadása az Új tétel gomb / vonalkód leolvasó segítségével – tételes hozzáadás

Készletek / Leltár / Új tétel gombbal hozhatunk létre új leltári bizonylatot és ugyanitt a leltár bizonylat ablakán az Új tétel gombbal adhatunk hozzá terméket a listához, vagy jobb oldalt a Vonalkód leolvasó mezőbe a leolvasott vonalkóddal is hozzáadható a listához a termék.

III. Leltári tételek importálása fájlból

III/1. Termék lista lekérdezése / leltár ív export

Készletek / Leltár / Új tétel / Leltári műveletek / Gépi raktárkészlet hozzáadása a leltárhoz művelettel a program az adott raktárra lekéri a forgalmazott termékek raktár készlet mennyiségét. A lista exportálásával kapunk egy CSV fájlba mentett leltárívet, melyen szerepel a leltározás előtti mennyiség is. A fájlt megnyitva meg kell adni a termékek készlet mennyiségét a leltározott mennyiség oszlopban, amit majd visszaimportálunk a leltári bizonylatra. Exportálás után fontos, hogy mentsük is le a leltár bizonylatot, hiszen ide fogjuk visszaimportálni a leltározott mennyiségeket!

III/2. Leltározott termékek importálása fájlból:

Készletek / Leltár / Leltári műveletek / Leltár tételek importálása fájlból művelet segítségével importálhatjuk a tételeket.

Termék azonosító oszlopok a következőek lehetnek:

 • “Termék kód”, “Cikkszám”, “Vonalkód”, “Termék név”, “Termék” (a listából csak az egyik termék azonosítót célszerű csak használni)
 • “Mennyiség”, vagy “Leltározott mennyiség”
 • “Nettó” , vagy “Állományváltozás egységára”

Ha a leltározás során leltári többlet keletkezne, meg kellene adni, hogy milyen beszerzési árral vételezze be a program a terméket, ez a forintos nettó beszerzési egységár adható meg a “Nettó” elnevezésű oszlopban. Ha az import fájlban nem adjuk meg a beszerzési árat, úgy a program automatikusan a termék utolsó beszerzési árával fogja bevételezni a leltári többletet.

LELTÁR IMPORT- MINTA FÁJL LETÖLTÉSE

 


Kiegészítő műveletek / leírások

 

Leltár zárása / visszanyitása

Leltár listában található a Leltári műveletek menüpont alatt a Leltár zárása ás a Leltár visszanyitása művelet. Leltár zárása után a leltáron szerepelő termékek nem módosíthatóak, további termék nem adható a leltárhoz. A program a leltár zárással kalkulálja ki a leltári kiadások esetén a valós készlet csökkenési árakat, így a leltár bizonylat nyomtatása előtt ajánlott lezárni a leltárat. Leltár bármikor visszanyitható és így módosíthatóvá válik a visszanyitási művelet segítségével!

Leltári többlethez kapcsolódó beszerzési ár megadása

Amennyiben leltári többlet keletkezik meg kell adnunk a leltári többlet mennyiséghez kapcsolódó beszerzési árat! (azaz, hogy amit találtunk készletet, azt mennyiért vettük)
Leltári kiadás esetén (leltárhiány-selejtezés) nem kell megadnunk semmilyen árat, hiszen egy meglévő, korábban bevételezett terméket adunk ki, amelynek megadtuk már a bevételezésénél a beszerzési árát.

Leltári többlet esetén éppen ezért meg kell adnunk az állományváltozás egységára mezőben a raktári bevételezés értékét. Ehhez segítségképp megmutatjuk az utolsó beszerzési árat, valamint a leltározás előtti beszerzési átlagárat is.>

Selejtezés

Leltárhiány esetén, ha az állományváltozás jogcímeként a selejtezést választjuk, úgy a Leltári listából kinyomtatható egy selejtezési jegyzőkönyv is, mely tételesen felsorolja a selejtezett termékeket és kimutatja a selejtezett termékek értékét is!

Leltározott mennyiségek nullázása

A művelet a leltári bizonylat ablakán a Leltári műveletek / Leltározott mennyiségek nullázása menüpont alól érhető el. A funkció a leltári bizonylaton szereplő termékek leltározott mennyiségét nullára állítja, így ezen termékek raktárkészlete nulla lesz!

Leltározás előtti mennyiségek újraszámítása

Leltározás előtti mennyiségek újraszámítása egy speciális művelet! Használata előtt egyeztessen ügyfélszolgálatunkkal!
A művelet a Leltár bizonylaton a Leltári műveletek / Újraszámítás: leltározás előtti mennyiségekre menüpont alól érhető el. A funkció arra szolgál, hogy a program újra számolja a lementett leltározás előtti mennyiségeket. A használata akkor lehet indokolt, ha a lementett leltár után iktatunk vagy stornózunk egy leltár előtti bizonylatot. (hiszen így a leltározás előtti mennyiségek már nem a valós adatot mutatnák)

Nyomtatható dokumentumok

A leltár listából a következő dokumentumok nyomtathatóak igény szerint PDF formátumban a leltár bizonylatot kiválasztva:

 • Leltárív
 • Leltár bizonylat
 • Selejtezési jegyzőkönyv

Leltár bizonylaton összesítésre kerül minden állományváltozás (leltári többlet/hiány) értékben is, így a könyvelési adatokat teljes mértékben alá tudja támasztani hitelesen!

Adott időszaki készletérték lekérdezése

Vezetői információk / Készletnyilvántartási jelentés / Kimutatások / Adott időszaki készletérték
Adott időszaki készletérték segítségével utólag is lekérdezhető visszamenőlegesen is bármelyik tetszőleges dátumra a leltár értéke, ezáltal ez a kimutatás is lényegében egy leltár, vagy éppen ezért a leltár ellenőrző dokumentuma is lehet.


Leltározáshoz kapcsolódó videók

 

Leltározás manuálisan – TELJES LELTÁR

 

Leltározás manuálisan – RÉSZ LELTÁR

 

Leltári tételek importálása az Okos-Ügyvitelbe

 

Hogyan leltározzunk egyszerre többen?

 

Beszerzési árak javítása leltár importtal

 

Leltár fogalma – alapismeretek