Leltározás folyamata

Készletek / Leltár

Leltározás funkció elérhető a következő modulokból:

 • Okos-Ügyvitel
 • Okos-Számla és Készlet
 • Okos-Készlet

Okos-Készlet miniben nem érhető el a funkció! Ennek megfelelően az Okos-Készlet miniben csak Raktári bevéttel készíthető el a leltári többlet iktatása és Raktári kivéttel adható meg a leltárhiány.
 

Új leltár bizonylat

Új leltári bizonylat a Készletek / Leltár / Új tétel gomb segítségével hozható létre.

 • Adjuk meg a leltár dátumát
 • Válasszuk ki a leltározandó raktárat
 • Adjuk hozzá a leltárhoz a leltározandó termékeket
Termék hozzáadása a leltárhoz

Termék hozzáadásánál 3 különböző módszert alkalmazhatunk:

 • Gépi raktárkészlet hozzáadása a leltárhoz – (termékek csoportos hozzáadása)
 • Új tétel gomb segítségével – (termékek tételes hozzáadása)
 • Vonalkódleolvasó segítségével – (termékek tételes hozzáadása)
Gépi raktárkészlet hozzáadása a leltárhoz (csoportos hozzáadás)

Leltár bizonylaton a Leltári műveletek / Gépi raktárkészlet hozzáadása a leltárhoz művelet meghívásával hozzáadódik a leltári bizonylathoz kiválasztott raktár, megadott dátumán raktári készlettel rendelkező termékek.

Az automatikus termék hozzáadás esetén a program beemeli a leltározás előtti mennyiséget, melyet beállítunk azonnal leltározott mennyiségnek is! Ez biztosítja azt, hogy a művelet meghívásával nem keletkezik sem leltár hiány, sem leltártöbblet! A leltár akár el is menthető és utólag is szerkeszthető. Ha a leltározott mennyiséget nem írjuk át, akkor lényegében a leltár semmilyen készletmozgást nem fog rögzíteni értelemszerűen, hiszen nem adtunk meg készletváltozást!

Ha már rendelkezünk a valós leltári mennyiségekkel, akkor így csak azon termékek esetén kell megadnunk a helyes valós raktári készletet, ahol az nem egyezik meg a gép szerinti értékkel! Ebben az esetekben fog jelentkezni leltári többlet/leltári hiány.

FONTOS! Gépi raktárkészlet hozzáadását a fizikai, valós leltározással egy időben kell hozzáadni! Hiszen a program ekkor kéri le a rendszerben lévő raktári készletet, amit össze kell hasonlítani a valós, leltározott mennyiségekkel! (amennyiben nem tételesen egyesével szeretnénk hozzáadni a leltárhoz a termékeket!)

Termék hozzáadása az Új tétel gomb segítségével (tételes hozzáadás)
 • Válasszuk ki a leltározandó terméket
 • Raktár készlet mezőben megjelenítjük a jelenlegi raktárkészlet mennyiségét
 • Valós készlet mezőbe adjuk meg a leltározott mennyiséget
Termék hozzáadása Vonalkódleolvasó segítségével (tételes hozzáadás)
 • Álljunk a vonalkód mezőbe és olvassuk be a termék vonalkódját
 • Raktár készlet mezőben megjelenítjük a jelenlegi raktárkészlet mennyiségét
 • Valós készlet mezőbe adjuk meg a leltározott mennyiséget
Leltári különbözetek értéke

Minden leltári mozgás értékben is változtatja a raktári készletet, legyen szó leltári többletről, vagy leltári hiányról. Amennyiben leltári többletet rögzítettünk meg kell adnunk a leltári többlet beszerzési egységárát! Leltári hiány esetén (azaz leltári kiadás esetén) a leltár hiányhoz kapcsolódó árat nem kell megadnunk, hiszen a program a FIFO módszer szerint fogja csökkenteni a raktári készletet. Azaz a program automatikusan a legrégebben raktáron lévő készlet beszerzési árának értékével fogja csökkenteni a raktárunk készletét.

Leltári többlet esetén éppen ezért meg kell adnunk az állományváltozás egységára mezőben a raktári bevételezés értékét. Ehhez segítségképp megmutatjuk az utolsó beszerzési árat, valamint a leltározás előtti beszerzési átlagárat is.

Leltár zárása / visszanyitása

Leltár listában található a Leltári műveletek menüpont alatt a Leltár zárása ás a Leltár visszanyitása művelet.
Leltár zárása után a leltáron szerepelő termékek nem módosíthatóak, további termék nem adható a leltárhoz.

Nagyon lényeges, hogy a program a leltár zárással kalkulálja ki a leltári kiadások esetén a valós készlet csökkenési árakat, így a leltár bizonylat nyomtatása előtt ajánlott lezárni a leltárat.

Leltár bármikor visszanyitható és így módosíthatóvá válik a visszanyitási művelet segítségével!

Selejtezés

Leltárhiány esetén, ha az állományváltozás jogcímeként a selejtezést választjuk, úgy a Leltári listából kinyomtatható egy selejtezési jegyzőkönyv is, mely tételesen felsorolja a selejtezett termékeket és kimutatja a selejtezett termékek értékét is!

Leltározás előtti mennyiségek újraszámítása

Leltározás előtti mennyiségek újraszámítása egy speciális művelet! Használata előtt egyeztessen ügyfélszolgálatunkkal! A művelet a Leltár bizonylaton a Leltári műveletek / Újraszámítás: leltározás előtti mennyiségekre menüpont alól érhető el. A funkció arra az esetre szolgál, hogy ha a leltár létrehozásának pillanata után visszamenőlegesen bármilyen készletmozgással járó esemény történik (módosítás, stornózás, új bizonylat létrehozása) Ennek hatására a leltárban lementett leltározás előtti mennyiségek így már fals számok lehetnek, hiszen a leltár után visszanyúltunk a múltba. Amennyiben leltározott mennyiségeink helyesek, akkor ilyen esetben sem kell a leltárunkat rontani és új leltárt készíteni, hanem egyszerűen újra számíttathatjuk a leltározás előtti mennyiségeket, hogy a leltár készlet beálljon a leltárnak megfelelő leltározott mennyiségekre!

Leltározott mennyiségek nullázása

A művelet a leltári bizonylat ablakán a Leltári műveletek / Leltározott mennyiségek nullázása menüpont alól érhető el. A funkció használata csak akkor ajánlható, ha kifejezetten nullázni szeretnénk a raktáron szerepelő termékek mennyiségét!

Nyomtatható dokumentumok

A leltár listából a következő dokumentumok nyomtathatóak igény szerint PDF formátumban a leltár bizonylatot kiválasztva:

 • Leltárív
 • Leltár bizonylat
 • Selejtezési jegyzőkönyv
 • Leltár bizonylaton összesítésre kerül minden állományváltozás (leltári többlet/hiány) értékben is, így a könyvelési adatokat teljes mértékben alá tudja támasztani hitelesen!

   

  Adott időszaki készletérték lekérdezése

  Vezetői információk / Készletnyilvántartási jelentés / Kimutatások / Adott időszaki készletérték

  Adott időszaki készletérték segítségével utólag is lekérdezhető visszamenőlegesen is bármelyik tetszőleges dátumra a leltár értéke, ezáltal ez a kimutatás is lényegében egy leltár, vagy éppen ezért a leltár ellenőrző dokumentuma is lehet.

   

  Leltár fogalma – alapismeretek