Proforma, díjbekérő, megrendelés előnyei

Proforma, megrendelés, díjbekérő előnyei

Szolgáltató cégek esetében javasolt, ajánlott lehet a díjbekérő bizonylatok alkalmazása. Segítségükkel elkerülhető a kintlévőséges számlák felhalmozódása, ami minden cég esetében az egyik legfontosabb szempont!

Alkalmazása akkor javasolt, ha maga a szolgáltatás teljesítése még nem történt meg, hiszen ha a teljesítés megtörtént, akkor mindenképp ki kell állítanunk a számlát legkésőbb 15 napon belül!

Ha a szolgáltatás teljesítése még nem történt meg, küldhetünk ügyfelünk számára díjbekérő bizonylatot, melyen minden információ szerepel az utaláshoz, lényegében a számlához hasonló nyomtatványt küldünk a vevőnk számára. Lényeges, hogy ilyenkor még nem keletkezik áfa fizetési kötelezettségünk, mivel ez nem számít számviteli bizonylatnak, így adóügyi elszámolásra nem alkalmas!

Fontos viszont, hogy ha a pénzügyi utalás sikeresen megtörténik a díjbekérő bizonylat alapján, akkor még figyelnünk kell a pénzügyi utalás dátumára és a tényleges szolgáltatás teljesítés dátumára is! Mivel ha a szolgáltatás teljesítése időben később történik meg, mint ahogy a pénzügyi utalás megtörtént, akkor előleg számlát kell kiállítanunk a vevő számára, hiszen úgy utalt, hogy nem történt még meg a teljesítés!

Proforma számla az Okos-Ügyvitelben

Proforma számla használata és beállításai

Számlázó program ingyen    ➤ Kipróbálom   ☁ Számlázó