Készlet érték

Készlet fogalma, készletekről általában

Köznapi értelemben a készlet valamely dologból felhalmozott, összegyűjtött mennyiség, amely dolog meghatározott időpontban és helyen található. A kereskedelemben általában a raktárban tárolt, értékesítésre szánt árut nevezik készletnek.
A készletek rövid ideig kötik le a forrásokat, azaz folyamatosan változnak, forognak. Ez alól kivételek: nem forgó, elfekvő készletek; amelyektől pl. kiárusítás vagy selejtezés utáni értékesítés útján szükséges megszabadulni.

Készletek csoportosítása eredetük szerint
  • Vásárolt készletek: azok az eszközök, amelyeket a vállalkozás a termék-előállítás vagy a szolgáltatásnyújtás során fog felhasználni (anyagok), illetve a változatlan formában továbbértékesítésre szánt javak (áruk, közvetített szolgáltatások).
  • Saját termelésű készletek: értékesítésre szánt eszközök, a termelés valamilyen szakaszában (befejezetlen termelés, félkész termék) vagy már elkészült formában (késztermékek). A folyamatos gondozás = költségek miatt saját termelésű készletnek szokás tekinteni a növendék- és hízóállatokat is.
Készletek értékelésének módszerei
  • FIFO (First In First Out) = a beszerzések egyedi áron szerepelnek; a legrégebbi készletet kell legelőször felhasználni
  • egyedi beszerzési ár = minden beszerzés egyedi áron szerepel és a felhasználást is ilyen értékkel kell elszámolni
  • átlagos (súlyozott) beszerzési ár = a beszerzések egyedi áron szerepelnek, a felhasználás pedig a beszerzések mennyiséggel súlyozott átlagárával
  • LIFO (Last In First Out) = a beszerzések egyedi áron szerepelnek; a legújabb készletet kell legelőször felhasználni (a magyar számvitelben nem megengedett)
  • LOFO (Low First Out) = a beszerzések egyedi áron szerepelnek; a legalacsonyabb árú készletet kell legelőször felhasználni (a magyar számvitelben nem megengedett)
  • HIFO (High First Out) = a beszerzések egyedi áron szerepelnek; a legmagasabb árú készletet kell legelőször felhasználni (a magyar számvitelben nem megengedett)
Készletérték számítás az Okos-Ügyvitelben

Az Okos-Ügyvitel készlet programja FIFO módszer szerint kezeli a készleteket, ennek megfelelően a készlet mozgás során az adott termékből a legkorábbi beszerzési áron beszerzett terméket adja el először. Ennek fontossága természetesen az adott termék értékesítéshez kapcsolódó árrés meghatározásnál van lényeges szerepe.

Konkrét példa FIFO módszerre:

1 db konkrét termék beszerzései:
1. vásárlás : 10 db 200Ft/db áron (2 000 Ft.-)
2. vásárlás: 5 db 300 Ft/db áron (1 500 Ft.-)

Készletérték: 3.500 Ft.-, azaz 3500 Ft értékű áru került a raktárunkba

Értékesítünk 12 db-ot 500 Ft.- eladási áron (12*500 Ft = 6 000 Ft.-)

Árrés számítás: Eladási ár – Beszerzési ár -> 6 000 Ft – (10*200Ft + 2*300Ft) = 6000-2600= 3.400 Ft.- árrés keletkezik az értékesítés során FIFO módszerrel
Maradék készletérték: 1. vásárlás készlet elfogyott, így a 300 Ft-os termékből maradt 3 db, azaz 3*300Ft.- a készletünk értéke, tehát 900 Ft.- értékű árut tartunk nyilván raktárunkban.

Online készletnyilvántartó program

INGYENES online készletnyilvántartó program: Okos-Készlet