Helyesbítő számla

Helyesbítő számla

Elkészült a számla helyesbítési lehetőség a programban, így mostantól nem csak stornózni és új számla kiállításra van lehetőség, hanem a korábbi számlára hivatkozva van lehetőség a helyesbítésre.

Számlázás / Műveletek / Számla helyesbítése művelettel egy konkrét kijelölt számla helyesbíthető. A helyesbítő számla, hivatkozni fog az új számlára. A helyesbítés okán az eredeti számla önmagában érvénytelen, az csak a helyesbítő számlával együtt érvényes!

Új helyesbítő számla esetén a rendszer felkínálja az eredeti termékeket mínusz mennyiséggel. Ez abban nyújt segítséget, ha visszahozták a termékeket, vagy termékek egy részét, akkor így ezáltal könnyebb kiállítani a helyesbítést.

Hogyan kell helyesbíteni egy számlát, ha a helyesbítés nem vonatkozik a számlán szereplő tételekre:

Ha olyan adatot szeretnénk helyesbíteni, amely nem kapcsolódik a termékekhez, mint a termék ára, mennyisége, vagy maga termék, hanem péládul a vevő adatok a hibásak, azaz nem jó mondjuk a vevő neve, adószáma stb., akkor a felkínált tételeket le kell törölni a helyesbítő számláról és tétel nélküli számlát kell kiállítani az új vevői adatokkal.

Visszáru számla mint számla helyesbítés:

Visszáru esetén nem teljesen egyértelmű, hogy mi a helyes eljárás a bizonylatolást illetően. Visszáru kezelésére két lehetséges megoldás van:
1. Kiállítunk egy új számlát mínusz mennyiséggel, így ezáltal visszavételeződik készletre az eladott termék a visszáru napjával
2. Helyesbítjük az eredeti számlát és szerepeltetjük rajta a valós eladást, ha új eladás történik
Kérjük egyeztessen a könyvelőjével, ebben nem szeretnénk állást foglalni.