Árlisták

További eladási árak / árlisták / devizás eladási árak kezelése

Egy termék alapértelmezett forintos eladási árán túl további korlátlan eladási árat lehet hozzáadni a termékhez, így kialakíthatóak további árlisták, vagy devizás árak is.

1. lépés
A terméktörzsben a további árak kezelése csak azután jelenik meg ha a Törzsadatok / Cégadatok / Beállítások fül alatt beállítjuk, hogy a további árak esetén nettó, vagy bruttó egységárat kezelünk!

A beállítás után a Törzsadatok / Termékek listáját lekérve a termékek listájában megjelenik az “Árlisták” menüpont, melyből lekérhetjük az Árlistákat, illetve a termékek árlistás árait is. A termékek szerkesztésénél továbbá megjelenik egy új fül a “További árak” menüpont.

2. lépés
Új eladási ár létrehozásához, létre kell hoznunk egy új árlsitát, melyben a következő adatok rögzíthetőek:

  • árlista neve (pl.: viszonteladói ár, nagyker ár, eurós árlista)
  • árlista devizaneme (Forint, Euró stb.)
  • használatban (be-kikapcsolás segítségével könnyedén aktívvá, inaktívvá tehetünk egy árlistát)
  • érvényesség kezdete-érvényesség vége dátum (ha egy árlista csak egy adott időszakban érvényes, akkor az is megadható)
  • kedvezmény (ez egy kényelmi fuknció, a forintos alapárból számol %-os kedvezményt a termék normál eladási árából, ha az árlista devizaneme forint természetesen)

3. lépés
Be kell állítanunk a termék árlistás árát, mely 2 helyen is elérhető:
- Termék szerkesztésénél “További árak” fül alatt
- “Törzsadatok / Termékek / Árlisták / Termékek árlistás árai” listában

4. lépés
Opcionálisan megadható egy ügyfélhez tartozó árlista:
Tözsadatok / Ügyfelek szerkesztésénél a Kategóriák fül alatt megjelent egy új kategória, az Árlista kategória. Ennek megfelelően bármely ügyfélhez rendelhető, egy árlista, így ha az adott ügyfél például viszonteladó és létrehozunk egy új viszonteladói árlistát a termékeinkre, akkor minden értékesítésnél, alapból ezt a viszonteladó árat fogja felkínálni a program, az ügyfél árlistás árkategóriájának megfelelően.

5. lépés
Árlista kezelés / árlista választás a bizonylatokon

Árlista a következő bizonylatokon választható: számla, megrendelés, szállítólevél, raktári kivét

Forintos bizonylat esetén:

  • árlista csak a forint devizanemben tárolt árlistákat mutatja
  • árlistás árak közül szabadon választható tetszőleges árlista a “Kedvezmények” fül alatt
  • amennyiben a bizonylaton szereplő ügyfélhez hozzárendeltünk egy árlistát, úgy ezt az árlistát a rendszer alapból felajánlja (pl.: Ha a vevő viszonteladó és a viszonteladói árlistát is hozzárendeljük az ügyfélhez, a termék választás után automatikusan beállításra kerül eladási egységárként a viszonteladói ár. Árlista kiválasztásánál a rendszer figyeli, hogy az adott árlista használatban van-e, illetve figyeli az árlistánál megadott érvényességi időszakot is!

Devizás bizonylat esetén:
A fentiek működéséhez képest annyiban tér el, hogy ha egy terméknek létrehozunk egy devizás árat pl. eurós árat, úgy a program eurós bizonylat rögzítése esetén alapból felajánlja az ELSŐ eurós árlistás árat, melyet megadtunk a termékhez. Azaz a termék alapértelmezett eurós eladási egységára, az első euróban megadott árlistás ár lesz.

 

Százalékos kedvezmény ügyfélkategóriához

Törzsadatok / Ügyfelek menüpontban az ügyféltörzs szerkesztésénél található Kategóriák menüpont alatt az 1.-es ügyfélkategória szerkesztésénél megadható egy %-os kedvezmény felajánlás, így az adott ügyfél kategóriához tartozó ügyfeleknél minden esetben felkínáljuk a beállított százalékos kedvezményt! Ennek megfelelően például, ha létrehozunk egy viszonteladói ügyfélkategóriát, melynél beállítunk egy 10%-os kedvezményt, úgy minden viszonteladónál a bizonylat ablakokon a Kedvezmény mezőbe 10% kerül beírásra alapértelmezetten. Tekintve, hogy ez csak egy felajánlás ez a bizonylaton is módosítható, ráadásul a bizonylatra hozzáadott minden terméknél egyedileg is módosítható a Kedvezmények fül alatt.