Közösségi értékesítés

Közösségi termékértékesítés

Amikor a belföldi, magyar közösségi adószámmal rendelkező adóalany közösségen belüli termékértékesítést hajt végre, akkor az adóalany értékesítése adómentes Közösségen belüli termékértékesítés, ha a vevő közösségi adószámmal rendelkező adóalany vagy nem adóalany jogi személy és a terméket igazoltan más tagállamba fuvarozzák, juttatják el.

Közösségi értékesítés, beszerzés – NAV összefoglalás

EU értékesítéshez kapcsolódó információk

Külföldi vevő esetén célszerű 2 nyelvű számlát kiállítani, így könnyebben beazonosíthatóak a számlán szerepelő információk mind a magyar hatóságok, mind a vevőink számára. Eu tagállambeli vásárló esetén fontos a közösségi adószámunk szerepeltetése és ebben az esetben áfa nélküli számlát kell kiállítani. (Az áfa fizetését a vevőt kötelezi az uniós jogszabályok a saját tagállamában) Lényeges még, hogy a kiállításánál figyeljünk oda, hogy a banki utaláshoz szerepelnek-e a nemzetközi adatok, úgy mint az IBAN (egységes felépítésű nemzetközi bankszámlaszám) azonosító, valamint SWIFT kód (a számlavezető bank kódja), hogy semmilyen probléma ne adódjon a banki utalás során.

Megjegyzés: Ha nem közösségi értékesítést végzünk (azaz belföldi adóalanynak), de euróban, vagy a forinttól eltérő devizanemben állítunk ki számlát, akkor törvényileg kötelező feltüntetni a számlán szereplő áfa forint értékét és az alkalmazott árfolyamot is!

Számlázó program    ➤ Kipróbálom   ☁ Számlázó