Leggyakoribb számlázási tévedések

Aláírás, bélyegzés

Minden gépi, papír alapú számla aláírás és bélyegző nélkül is hiteles! Sok esetben tapasztalható, hogy kérnek aláírást a számlára, ami a számla hitelességét semennyiben sem befolyásolja! Ilyenkor célszerű inkább egy áru átvételi elismervényt készíteni a számla mellé, vagy szállítólevéllel igazolni a szállított áruk listáját.

Vevő adószáma

Vevő adószámára vonatkozóan egyik végletes állítás sem igaz, azaz az sem, hogy soha sem kell feltüntetni és az sem, hogy mindig kötelező lenne! Ugyanakkor ha minden esetben feltüntetik a számlán abból baj biztos nem keletkezhet!
Vevő adószámát kötelező megjeleníteni a számlán, ha az általános forgalmi adót nem a számlát kiállító, hanem a befogadó, azaz a vevő fizeti meg, vagy ha a számlán szereplő áfa érték meghaladja az 1 millió forintot!

VTSZ/SZJ/TESZOR számok

A termékhez kapcsolódó besorolási kódokat nem kötelező szerepeltetni a számlákon!

Számla küldése emailen – nyomtatási példányszám

Minden papír alapú gépi számla kiküldhető e-mailen, egyáltalán nem kötelező azt postára adni! Ez azért lehetséges, mivel már megszűnt a számlák nyomtatási példányszámához kapcsolódó előírások, így nem kell a számlák nyomtatási példányszámát sem sorszámozni, sem megjelölni azt a tényt, hogy eredeti, vagy másolati példányt nyomtatunk, hiszen mindkét fogalom lényegében megszűnt! Azaz, csak olyan számla létezik, melynek összes nyomtatási példánya formában és tartalmilag is teljesen azonos, függetlenül a kinyomtatott példányszámtól!

A törvényi háttér ismertetéséről szóló bejegyzésünket ide kattintva olvashatja el.

Számlázó program ingyen    ➤ Kipróbálom   ☁ Számlázó