Leggyakoribb számlázási tévedések

Aláírás, bélyegzés

Minden gépi, papír alapú számla aláírás és bélyegző nélkül is hiteles! Sok esetben tapasztalható, hogy kérnek aláírást a számlára, ami a számla hitelességét semennyiben sem befolyásolja! Ilyenkor célszerű inkább egy áru átvételi elismervényt készíteni a számla mellé, vagy szállítólevéllel igazolni a szállított áruk listáját.

Vevő adószáma

Törvényi változás! 2020.07.01.-től minden esetben amikor a vevő belföldi magyar adóalany, úgy az adószám megadása kötelező! Értéktől függetlenül!
Ha a vevő belföldi magánszemély, úgy az adószámot nem illik összetéveszteni az adóazonosító jellel, azaz magánszemélynél nem kell megadni adószámot értelemszerűen, mivel nincs is, így az adóazonosító jelet sem kell elkérni a magányszemélytől!

VTSZ/SZJ/TESZOR számok

A termékhez kapcsolódó besorolási kódokat nem kötelező szerepeltetni a számlákon!

Számla küldése emailen – nyomtatási példányszám

Minden papír alapú gépi számla kiküldhető e-mailen, egyáltalán nem kötelező azt postára adni! Ez azért lehetséges, mivel már megszűnt a számlák nyomtatási példányszámához kapcsolódó előírások, így nem kell a számlák nyomtatási példányszámát sem sorszámozni, sem megjelölni azt a tényt, hogy eredeti, vagy másolati példányt nyomtatunk, hiszen mindkét fogalom lényegében megszűnt! Azaz, csak olyan számla létezik, melynek összes nyomtatási példánya formában és tartalmilag is teljesen azonos, függetlenül a kinyomtatott példányszámtól!

A törvényi háttér ismertetéséről szóló bejegyzésünket ide kattintva olvashatja el.

Számlázó program ingyen    ➤ Kipróbálom   ☁ Számlázó