NAV adatszolgáltatás lépései

NAV – online számla adatszolgáltatás lépésekben

Lépésről lépésre mutatjuk be a szükséges teendőket a NAV online számla rendszerhez való csatlakozáshoz: (a regisztrációhoz ÜGYFÉLKAPUVAL kell rendelkezni!)

Az adatszolgáltatás 2018.07.01.-vel elindult! Az Okos-Ügyvitel számlázó moduljai be vannak kötve a NAV Online Számla Rendszeréhez! A számla adatszolgáltatás a NAV felé automatikusan történik! Kézi beavatkozásra nincs lehetőség!

Az adatszolgáltatás csak a belföldi adóalanyokra vonatkozik, így lényeges, hogy minden vevő esetén adjuk meg az adószámot a számla mentése előtt, ha a vevő adóalany!

 

Regisztrációs folyamat főbb lépései:
 • Regisztráció a NAV Online Számla Rendszerében
 • Elsődleges felhasználó létrehozása a NAV Online Számla Rendszerében
 • Technikaifelhasználó létrehozása a NAV Online Számla Rendszerében
 • Regisztrációs adatok megadása az Okos-Ügyvitel számlázó moduljában:

  Technikai felhasználóhoz tartozó: felhasználói név, jelszó, XML aláírókulcs, XML cserekulcs

 •  

  1.) Adóalany és az elsődleges felhasználó regisztrálása

  A NAV Online Számla Rendszer oldalán regisztrálni kell a vállalkozásunkat és létre kell hoznunk az elsődleges felhasználót, majd a technikai felhasználót, így kiépíthető lesz a kapcsolat a NAV Online Számla Rendszerével. A regisztráció a következő linken érhető el:

   

 • NAV regisztrációs oldal
 •  

 • NAV regisztráció részletes leírása – NAV tájékoztató
 •  

   

  2.) Technikai felhasználó létrehozása után adjuk meg technikai felhasználóhoz tartozó adatokat az Okos-Ügyvitel számlázó modulban

  Törzsadatok / Cégadatok ablakot nyissuk meg és ott válasszuk ki felül a “NAV számla adatszolgáltatás” menüpontot:

  NAV Online Számla Rendszer

  Adjuk meg a Technikai felhasználó:
  - Felhasználónevét
  - Jelszavát
  - XML aláírókulcsot
  - XML cserekulcsot

   

  Emlékeztetőül a NAV Online számla rendszerében a FELHASZNÁLÓK menüpont alatt kellett létrehoznunk a Technikai felhasználót (lásd fenti videó):

  technikai-user
   

  Emlékeztetőül a Technikai felhasználó részletei alatt található a Technikai felhasználó felhasználói neve, XML aláírókulcs és XML cserekulcs (a Technikai felhasználó jelszavát a Technikai felhasználó létrehozásakor adtuk meg!):

  technikai-user2

   

  NAV adatkapcsolat tesztelése

  Törzsadatok / Cégadatok ablakot nyissuk meg és ott válasszuk ki felül a “NAV számla adatszolgáltatás” menüpontot és az elvégzett beállítások után kattintsunk a NAV KAPCSOLAT TESZTELÉSE gombra:

  nav kapcsolat tesztelese

  FONTOS! Sikeres tesztelés után mentsük le az ablakot a mentés gombra kattintva!

  KAPCSOLAT ELLENŐRZÉSE SIKERES A BEÁLLÍTÁSOK MENTHETŐEK!

   

  Lehetséges hibák a regisztrációnál

  • A számlázó modulba a Technikai felhasználói nevét és jelszavát kell megadni és nem az elsődleges, vagy másodlagos felhasználó adatait! (az elsődleges és másodlagos felhasználói név/jelszó a NAV Online Számla Rendszerébe való belépéséhez szükséges)
  • Ellenőrizzük, hogy a regisztrációt az éles oldalon végeztük-e el azaz a https://onlineszamla.nav.gov.hu oldalon (FIGYELEM! van egy teszt oldal is az onlineszamla-test.nav.gov.hu címmel, ami egy TESZT oldal!)
  • Tipikus hiba továbbá ha a technikai felhasználó létrehozásakor nem pipáltuk be a felhasználó jogosultságait! Ez módosítható az Online Számla rendszerében a NAV oldalán a Felhasználók menüpont alatt a Technikai Felhasználó adatainak módosításával
  • Az adatkapcsolat tesztelésével a programunk jelezni fogja a hibaüzenetet, itt az a hibakód fog megjelenni, amit a rendszer ad vissza, azaz ez a hibakód számunkra szükséges, hogy lássuk a hiba lehetséges forrását.

   

  Mire figyeljünk számla kiállításánál NAV kapcsolat esetén?