Pénzforgalmi elszámolás

Pénzforgalmi elszámolás fogalmáról általánosságban

A pénzforgalmi szemléletű elszámolás azt jelent, hogy a vállalkozás életében történt gazdasági eseményeket a tényleges pénzmozgás megtörténte esetén dokumentálja. Kettős könyvvitel esetén ugyanez a rögzítés a gazdasági esemény megtörténtekor, valós időben történik, annak pénzügyi teljesülésétől függetlenül.

Pénzforgalmi elszámolás előnye

Pénzforgalmi szemléletű nyilvántartás esetén áfa fizetési kötelezettségünk csak akkor keletkezik, ha a számlánkat ténylegesen ki is fizették (hiszen a számla csak ekkor kerül be nyilvántartásunkba). Azaz aki pénzforgalmi elszámolás alá tartozik annak a teljesített értékesítése esetén nem keletkezik alap esetben áfa fizetési kötelezettsége, csak akkor ha a vevő ki is fizette a számla ellenértékét. (megjegyzés: részkiegyenlítés esetén is keletkezik áfa fizetési kötelezettség, a részkiegyenlítés arányának megfelelően | továbbá: áfa levonási jog a vevőnél csak akkor keletkezik ha a számla értékét kifizette és a kiegyenlítés arányának megfelelő mértékben)

Pénzforgalmi számla kiállítása számlázó programmal

Pénzforgalmi elszámolás esetén az okos-ügyvitelben található online számlázó program menüjében be állítható a pénzforgalmi elszámolás ténye: Törzsadatok / Cégadatok / Beállítások fül alatt kell kipipálni a pénzforgalmi elszámolást. Így minden kiállított számla tartalmazza, a pénzforgalmi elszámolás tényét, így a befogadó fél tájékoztatva lesz, hogy az áfa levonási jog csak a számla kiegyenlítése esetén érvényesíthető.

Fontos! A pénzforgalmi elszámolás választásához konzultáljon a cég könyvelőjével annak lehetőségeiről és előnyeiről!

Számlázó program ingyen    ➤ Kipróbálom   ☁ Számlázó