Stornó számla

Stornó számla magyarázata

A törvényi előírásoknak megfelelően a már kiállított és mentett számla utólag nem módosítható! A számláknak szigorú számadás alá kell tartozniuk, ami annyit jelent, hogy a sorszámozásnak folytonosnak és kihagyásmentesnek kell lennie. Ennek megfelelően, ha olyan programot használna, amely engedi a számla módosítását attól függően, hogy azt kinyomtatták-e, az szinte biztos, hogy aggályos a törvényi előírások miatt.

Stornó számla lényege, hogy egy korábbi teljesítésre egy valós számlára hivatkozva lehet kiállítani, ami lényegében annyit tesz, hogy az a korábbi teljesítés meg se történt. Ennek megfelelően stornózni csak olyan bizonylatot lehet, ahol a számlát még nem adtuk át a vevő részére, vagy a vevő visszajuttatja azt a számlát kiállítónak.

Stornó számlára vonatkozó előírások

Stornó számla esetén a leglényegesebb, hogy a stornó számla teljesítés dátuma minden esetben az eredeti számla teljesítés dátumával meg kell egyezzen.
Továbbá hivatkozni kell a stornó számlán, hogy a stornózás művelet melyik kiállított számlára vonatkozik.

Leggyakoribb példák számla stornózására:

  • tévesen kiállított számla
  • rossz adattartalom
  • meghiúsult teljesítés

Okos-Ügyvitel számlázó program által használt stornó művelet esetén a számlák listájában is jelöli a program, hogy az adott stornó számla, mely bizonylat alapján készült.

Számlázó program ingyen    ➤ Kipróbálom   ☁ Számlázó