Távnyomtatás – számla küldése e-mailben

Számla küldése e-mailben

Első és legfontosabb információ, hogy a számlák továbbíthatóak e-mailen teljesen szabályosan és törvényesen, akár PDF formátumban!

Fontos, hogy ez nem elektronikus számlázást jelent (hiszen a számla saját példányát papír alapon ki kell nyomtatnunk), hanem csupán annyit, hogy a vevő példányát nem a kiállító nyomtatja ki, hanem a vevő, azaz a számlát befogadó fél. Az emailen továbbított bizonylat a vevő számára csak akkor lesz tényleges adóügyi bizonylat, ha azt ki is nyomtatja! Éppen ezért az emailen továbbított számla csupán egy távnyomtatást jelent, amit az ügyfelünk, a vevőnk végez el helyettünk. A módszer segítségével rengeteg idő spórolható meg, hogy nem kell postára menni, sorban állni, hanem egy egyszerű email útján küldjük el a számlát, ráadásul így a posta költség is teljes mértékben megspórolható, ami több száz (vagy ezer) számlánál már komoly megtakarítást jelent!

100 db számla esetén is közel 20 000 Ft spórolható meg

Ez azért lehetséges, mivel már megszűnt a számlák nyomtatási példányszámához kapcsolódó előírások, így nem kell a számlák nyomtatási példányszámát sem sorszámozni, sem megjelölni azt a tényt, hogy eredeti, vagy másolati példányt nyomtatunk, hiszen mindkét fogalom lényegében megszűnt! Azaz, csak olyan számla létezik, melynek összes nyomtatási példánya formában és tartalmilag is teljesen azonos, függetlenül a kinyomtatott példányszámtól! Törvényi háttér ismertetése

Célszerű kérni az emailen kiküldött számlák esetében, hogy a vevő igazolja le, hogy a számlát megkapta, de amennyiben a pénzügyi rendezés mégis elmaradna, akkor célszerű lehet utólag ajánlottan is kiküldeni a számlát a biztonság érdekében. (ez még így is csak pár számlát érinthet, ha az ügyfeleik nem szoktak ilyen trükkökhöz folyamodni a számlázásnál)

Távnyomtatás előnyei
  • Postázási költség 0 Ft
  • Megszűnik a felesleges sorban állás a postán, hiszen a számlát elküldjük emailen
  • A vevő azonnal tud utalni, hiszen egyből megkapja a számláját, így Ön is hamarabb megkapja a pénzét
  • Bármilyen tévedés, vagy hibás számlázás esetén azonnal tud reagálni vevője
Távnyomtatás az Okos-Ügyvitelben

 
Olvassa el a távnyomtatási funkciókat, mely elérhető az Okos-Ügyvitelben
 

E-számla, elektronikus számla fogalma

E-számla és a számla között az a lényeges különbség, hogy maga a bizonylat egy elekronikus fájl és nem egy kinyomtatott papír számla! E-számla bevezetése kapcsán fontos tudnivaló, hogy a szolgáltató cégek számlánként átlagban 50 Ft-ot felszámolnak minden kiállított számla esetében, míg távnyomtatás esetén csupán egy egyszeri nyomtatási költsége lesz, ami jóval kedvezőbb még az eszámlával szemben is!


Érdekesség: Jelenleg a PDF alapú számla is alkalmas lehetne elektronikus számlázásra, mivel az elektronikus számlára vonatkozó szigorú szabályozást csökkentették. Azaz már NEM KELL sem időbélyeggel, sem elektronikus aláírással ellátni az e-számlákat! Ez nagyon kedvező, hiszen végre nem kéne papír alapú számlákat kibocsátani!

VISZONT! Most jön a magyar törvényi jogszabályok furcsasága, ami miatt még továbbra is papír alapon kell kiállítani a számlákat a számlázó programokból:

Ugyan az előállítás során nem kell időbélyeg és elektronikus aláírás az e-számlára vonatkozóan, DE minden elektronikus számla archiválását a törvény írja elő, azokat pedig időbélyeggel és elektronikus aláírással kell ellátni és ennek megfelelően tárolni, mind a kiállító mind a befogadói oldalon! /Archiválási törvény: http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=111294.158544/

Azaz, nem a kiállítás gátolja jelenleg az elektronikus számlák terjedését, hanem a tárolásuk!

Számlázó program ingyen   ➤ Kipróbálom   ☁ Számlázó